IKLAN BERBAYAR ( RM30/SEBULAN )


12 September 2014

SUSUN ATUR : TEMPAT SIDAI TUALA

tuala kami suami isteri sidai kat sini je
Dekat dengan tingkap
Pagi-pagi su selak sikit tingkap bagi cahaya matahari masuk
Kami letak kat bilik pakaian je
Dalam bilik tidur memang tida letak tuala ni
Tuala mandi anak je letak dalam bilik dia

Kayu Penyidai ni hasben punya masa bujang lagi
Dulu warna kayu
Lepas tu catkan warna putih
Saje nak tukar selera

Hasben suka solat bilik ke tiga ni
Sebab dah ada karpet gebu
Hehe..lebih selesa
Dah deko sikit untuk tambah kemanisan bilik yang dulu di pandang sebelah mata..heee..

Kira bilik ke 3 ni merangkap ruang mendobi,ruang simpanan barang, ruang pakaian,ruang iron baju,ruang solat..banyak fungsi.

10 September 2014

SHARE : PERLU KERJASAMA ANTARA SUAMI DAN ISTERI DALAM MENGURUSKAN RUMAHTANGGA

Artikel ini dari encik Syahr MusafirZawawi

TAJUK ASAL IALAH : TIPS PERSEDIAAN MENJADI SUAMI KHAS BUAT ORANG LELAKI BUJANG
Sue suka baca dan sangat terkesan
Moga para isteri dan suami saling faham memahami

Selalu kita baca penulisan tentang tips persediaan menjadi suami berkaitan ilmu agama, aspek pekerjaan dan kewangan, persediaan emosi dan teknik memahami tabiat wanita, harta benda dan sebagainya. I am no expert in that. Cuma terniat nak share tentang 7 little things yang ramai orang mungkin kurang aware tentang kepentingannya.
"Aku tengok kamu ini tak buat itu dan ini, kenapa?"
"Nanti apabila dah nikah, aku buatlah!"
"Masa bujang Ibu yang buatkan. Masa dah nikah, isteri yang buatkan. Senangnya hidup kau?"

1) PINGGAN MANGKUK SUDU GARFU PERIUK BELANGA
Jangan pandang remeh kepada tabiat mudah "apabila selesai guna pinggan/mangkuk/sudu/garpu/gelas, cuci segera" kerana impaknya sangat besar. Saya lihat rata-rata orang bujang selalu guna piring letak kuih, apabila dah selesai guna ditinggalkan di atas meja makan. Ada juga yang guna pinggan mangkuk dan sebagainya, ditinggalkan di sinki. Apabila dah bertimbun banyak, barulah membebel housemates mana yang tak basuh pinggan.
Ada satu jenis lagi suka guna sudu atau pisau untuk ambil jem atau Nutella, sapu pada roti. Selepas guna, sudu atau pisau tadi diletakkan atas botol/penutup jem tadi. Alasannya, ada orang lain nak guna selepas tu. Nak dijadikan cerita, orang lain akan gunakan sudu yang lain. Hasilnya sudu/pisau tadi diletakkan di sinki dan sudu/pisau baru akan ditinggalkan di atas penutup/botol sekali lagi.
Semuanya akan jadi mudah jika kita amalkan untuk cuci semua yang kita guna sendiri selepas kita gunakan. Bukannya susah pun.

2) BELAJAR MEMASAK UNTUK KEPERLUAN
Sebelum nikah, Ibu yang masakkan. Atau ada segelintir orang bujang, suka makan di luar sahaja. Katanya, tak perlu belajar memasak sebab selepas nikah, isteri yang akan memasak. Itu kalau kamu dapat isteri yang pandai memasak. Kalau dapat isteri yang tak pandai memasak?
Ringkas sahaja. Belajarlah memasak. Tidak perlu belajar memasak sehingga mampu menjadi seorang chef atau masterchef pun. Belajarlah sekadar keperluan. Masak satu jenis lauk berkuah yang mudah. Contohnya kari ayam, atau sup ayam, atau ayam masak kicap. Kalau malas sangat, ayam goreng. Menu wajib adalah memasak nasi. Ya, nasi putih. Tahu sukatan air dan semuanya.
Apabila dah nikah nanti, boleh tolong sediakan makanan (sedikit kalau tak banyak) semasa isteri sakit atau isteri busy menjaga anak-anak. Sama ada sedap atau tak sedap, itu hal kedua. Perkara pertama adalah tahu memasak. Banyak bezanya seorang suami yang mampu tolong isteri menyediakan makanan dengan suami yang hanya tahu makan sahaja.
It is always a bonus la kalau tahu masak macam-macam. Tak rugi pun belajar. Boleh guna skill memasak untuk pikat hati isteri, bahkan juga hati ibu mertua. Kan sweet!

3) BELAJAR UNTUK TIDAK MEMILIH MAKANAN
Semasa bujang ini, belajarlah untuk makan banyak jenis dan rasa makanan. Bukanlah semua jenis, tetapi pelbagaikan dan banyakkan jenis dan rasa makanan yang kita makan. Ditegaskan di sini, JENIS dan RASA.
"Jenis" merujuk kepada kepelbagaian. Mana tahu nanti suami tekak Melayu bernikah dengan isteri tekak western. Asyik makan spageti hari-hari. Suami telanlah for few days. Selepas tu, pandai-pandailah.
"Rasa" adalah part yang sangat penting. Ingat! Bukan semua lelaki bernikah dengan isteri yang pandai memasak. Ada orang perempuan yang hanya belajar memasak selepas nikah. Jadi masakannya rasa macam ...... (put your own words la ye). Jadi ada bagusnya orang lelaki kalau belajar telan apa sahaja rasa makanan sementara bujang ni. Belajar untuk tidak terlalu memilih. Tawar ke, masin ke, manis ke, telan sahaja for the first few days. Jangan tak makan pula, nanti kebulur. Paling penting, kena jaga hati isteri. Makan je untuk jaga hati! Selepas beberapa lama tu, pandai-pandailah nak cari alasan untuk makan luar atau minta isteri belajar memasak.

4) PAKAIAN
Semasa bujang, cuci baju sekali seminggu. OK je! Tetapi kena mulakan tabiat kumpulkan baju kotor dalam bakul khas. Selepas cuci, jemur sendiri. Selepas kering dan angkat dari jemuran, pastikan pakaian siap cuci tadi diletakkan di tempat yang sepatutnya. Saya pernah lihat rakan-rakan bujang letakkan bakul penuh berisi pakaian di ruang tamu rumah. Sangat menyakitkan mata apabila tetamu datang dan sebagainya.
Letakkanlah bakul itu di tempat yang bukan tempat berkumpul. Dalam bilik ke, dalam almari ke, belakang pintu ke. Barulah rumah tampak kemas.
Apabila dah nikah nanti, isteri pun senang hati sekiranya suaminya kemas dan membantu urusan laundry sebegini.

5) ORGANIZE YOUR BED
Yes, tempat tidur. Selalunya orang akan sebut tentang kemaskan katil selepas bangun daripada tidur. Saya tak mahu ulas poin itu. Saya ingin tekankan di sini tentang kepentingan untuk kita usaha untuk tidur di tempat sepatutnya.
Belajarlah tidur di tempat yang proper. Sama ada katil, sofa dll. Bukan tidur ikut suka mata lelap di mana-mana sahaja. Bukanlah salah, tetapi better jika mampu organize. Apabila dah nikah dan setiap malam main tidur je di ruang tamu atau meja study (kerana terbiasa tidur di mana-mana sahaja semasa bujang), do you expect your wife to be sleeping alone on the bed? Atau nak expect isteri 'usung' atau 'angkut' suami dari ruang tamu dibawa tidur di bilik ke?

6) PULANGKAN BARANG YANG DIAMBIL KE TEMPAT ASALNYA.
"Siapa pula yang nak guna pengetip kuku untuk makan nasi lemak ni?"
"Kau buat lawak ke apa?"
"Dah tu. Kalau dah tahu tak betul, kenapa selepas guna kau tinggalkan pengetip kuku ni di atas meja makan? Letakkanlah atas rak ni, bukannya jauh pun. Sebelah meja makan ni je pun."
Itu kisah housemate lelaki yang komplen pasal orang lelaki lain. Cuba bayangkan kalau 10 kali sehari si isteri 'bercakap' dengan suami tentang ini. Boleh terbakar telinga.
"Ayang, mana kasut abang? Ayang letak mana?"
"Ada tu, ayang letak kat meja makan."
"Kenapa letak kat meja makan pula?"
"Tadi Ayang lapkan. Lupa pula nak return to its place," apabila isteri salah letak barang, suami naik angin marah.
"Ok lah! Abang nak keluar dah ni, nak pergi kerja. Mana kunci kereta? Tak ada pun di tempat letak kunci kereta ni."
"Ada tu. Atas meja makan. Abang letak atas meja malam semalam masa balik rumah."
"Lain kali dah tahu Abang salah letak, tolonglah letak balik," selalu suami salahkan isteri sedangkan suami yang malas nak letak balik barang di tempat asal. Fuh! Macam drama di TV pula scene ni. Heheh.
Dah memang kerja isteri memastikan barang rumah sentiasa teratur. Kalau barang di rumah tidak teratur, kita juga yang marah. Tapi kalau kedua-duanya mengamalkan sikap bertanggungjawab, kehidupan akan jadi lebih mudah.
Cuba bayangkan apabila dah beranak-pinak nanti. Lagilah banyak barang kena organize. Di mana barang keperluan bayi, barang ayah, barang ibu, barang itu barang ini. Takkan nak suruh orang gaji organize semuanya?

7) KEMAS AND TIDYING THINGS UP AS YOU GO
Ini isu penting. Bak kata orang, "Sikit-sikit lama-lama jadi bukit." Bukan bab menabung je jadi begitu. Bab mess atau sampah dalam rumah pun boleh jadi begitu. Selepas siap memasak, kita biarkan dapur tak dikemaskan. Selepas guna toilet, kita biarkan kesan ubat gigi yang terkena pada dinding. Selepas guna sudu, kita biarkan kotor dan ditingggalkan atas meja makan. Selepas baca buku, kita biarkan di atas lantai. Selepas tetamu pulang, kita biarkan jag air di sinki supaya housemates lain tolong cucikan.
Cuba bayangkan selepas nikah nanti. Anak sepahkan toys, kita kata kejap lagi kita kemas. Selepas suami gunakan tisu untuk lap meja, dibiarkan tepi meja. Selepas isteri memasak, dibiarkan perkakas memasak di sinki. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Dah bertimbun segala ke-tidak-kemas-an, makin bertimbunlah kerja mengemas yang kita nak kena buat.
Kemas as you go. Sikit-sikit. Barulah tak penat. Barulah tak kelam kabut.

PENUTUP
Semasa bujang, itu dan ini tidak dihiraukan sangat oleh si lelaki bujang ini. Katanya, selepas nikah nanti dia akan berubah. Atau pun lebih teruk, isteri akan buatkan semuanya. Alasannya, isteri sayangkan kita maka isteri akan sanggup buatkan semuanya.
Tidak semudah itu. Isteri kita tetap manusia kan. Ibu kita yang sangaaaaat sayangkan kita pun komplen kalau kita silap itu silap ini. Apatah lagi si isteri. Sama-sama bantulah.
Mungkin ada yang menggunakan alasan "Ada 10 orang yang tinggal di rumah bujang saya. Ramai. Tak boleh nak nampak kemas." Not exactly. Ramai atau tak ramai, takkan jadi isu jika semua orang bertanggungjawab. Kalau ramai tak ramai jadi isu, dah nikah nanti tak perlulah tambah ahli keluarga (ie anak) supaya rumah sentiasa kemas? Cuba fikirkan.
Perubahan ini tidak berlaku dalam sekelip mata. Bukan hari ini selesai akad nikah, maka sekaligus kita jadi suami yang bertanggungjawab dan pandai menguruskan segalanya. Tidak! Tidak sama sekali.
Cuba buat sikit-sikit. Usahakan perlahan-lahan. BERMULA SEKARANG SEMASA BUJANG.
Leceh kan nak buat semua ni? Tak apa. Dapat pahala! Niat nak improve dah dapat pahala. Usaha nak improve dapat pahala. Buat improvement lagilah dapat pahala.
Allahu a'lam.
---

ARTIKEL ENCIK Syahr MusafirZawawi

09 September 2014

SUSUN ATUR : PENYANGKUT AKSESORI ANAK

Anak su banyak headband ni
Ada yang kawan su bagi
Ada yang su diy sendiri
Ada yang beli

Sekarang anak pun dah besar
Sayang rasanya tak guna
Ting! Tiba dapat idea..headband ni boleh guna walaupun anak dah besar.
Boleh jadi pengikat rambut dia
Kadang tu umie pun bedal sekali

Cekak tu anak su xberapa gemar
Setakat pakai 10 minit boleh la

Alhamdulillah anak pun senang bila bagi dia pkai tudung sekarang ni

Tempat penyangkut headband ni su beli kat daiso je
Rm5 sahaja
Letak belakang pintu je..

Kena letak tinggi sikit
Kalau tak nanti anak dara tu buat main...hee

Tu je tips dari sue
Headband tu still boleh guna
Boleh jadi pengikat rambut tau..

08 September 2014

SUSUN ATUR : PETI AIS

segan sebenarnye nak letak gambar peti ais sue..hihi
Comel2 gitu
Masa ni stok mknn tak isi lagi..heee
Susah jugak nak maintain kebersihan
Ada je yang tertumpah dan meleleh
Boleh jadi hulk hogan rasenye..
Ape2 pun memang kena cepat2 lap kalau nampak kotor
Kalau tak akan melekat dan mengeras
Su beli bakul2 ni kat diy je
Senang bila masak su just keluarkan bakul2 tu terus
Ada yang dah siap blender awal2
Ada yang dah potong siap2
Stok lauk basah pun bersihkan siap2
Letak dalam  plastik
Lepas tu letak dalam bakul
Su ni kalau boleh memang nak cepat je..kih kih
Su ni kureng gemar sikit duduk dapur lama2 ..
Korang dah cuci peti ais ke minggu ni?
Su cuci 2 minggu sekali je



-----------------------------------------------------------------------------

RUANG IKLAN RM10/SEBULAN
SILA EMAIL KE sue_546@yahoo.com
[ FREE DESIGN ]

03 September 2014

SUSUN ATUR : RAK KOS RENDAH

Yeayyyy..hasben dah lekatkan kat dinding
Kos murah punya je
Rak ni jiran mak sue yang buat kan
Pakcik tu pun dah meninggal
Kira ni kenangan dari dia
Kalau boleh memang mak lapang je kat atas table top tu
Su tak suka barang atas table top banyak banyak
Kalau kosong senang nak lap..hee
Sekali harung je..
Itu je dari sue.
Kawan- kawan sorry tau
Su ni jenis memang tak pandai karang ayat panjang2
Nak buat ayat memang lemah sikit
Tu yang entri su kontot2 je..kih kih
Kadang tu gambar lain..tajuk lain..cerita nye lain..adehh..pening..
Tenkiu tau sape yg selalu follow blog su yang simple sgt nie.

-----------------------------------------------------------------------------------

JOM KLIK IKLAN


RUANG IKLAN RM10/SEBULAN
SILA EMAIL KE sue_546@yahoo.com
[ FREE DESIGN ]

DEKO : pokok di laman rumah

Selamat pagi semua
Agak bizi memanjang sekarang ni
Dah siram pokok
Kemas rumah
Kembali ke meja kerja semula..heee
Alhamdulillah su hepi dengan ape yang Allah beri dan aturkan susunan kehidupan sue
ALLAHUAKBAR
Moga kalian semua sihat dan diberkati Allah
Amin...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

JOM KLIK IKLAN 



02 September 2014

SERVIS EDIT BLOG

KLIK UNTUK KE BLOG BERKENAAN



                                          SIMPLE EDIT BLOG : RM20 SAHAJA ( FREE FOOTER & BANNER )
 HEADER + WATERMARK  : RM30  SAHAJA

FULL PAKEJ : RM50 SAHAJA






29 August 2014

RUMAH : SEBELUM DAN SELEPAS


HALAMAN DEPAN RUMAH




  1. Awning penuh  DONE
  2. Simen lantai DONE
  3. Pecahkan tempat buang sampah DONE
  4. Pagar baru DONE
  5. Dinding halaman depan DONE
  6. meja keusi santai DONE
ALHAMDULILLAH DAH TERLAKSANA
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DAPUR 



SEBELUM




SEKARANG
  1. table top yang simple sahaja DONE
  2. laundry area DONE
  3. cat dinding DONE
  4. letak mozek dinding ruangan masuk ke dapur DONE
  5. Alih sinki dapur DONE
ALHAMDULILLAH DAH TERLAKSANA


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BILIK AIR 

  

*GAMBAR TERBARU TIADA LAGI*
  1. cat warna biru  DONE
  2. buang sinki DONE
  3. beli kolah sudut DONE
  4. betulkan dinding toilet DONE
ALHAMDULILLAH DAH TERLAKSANA

-----------------------------------------------------------------------------------------------




TANDAS

 

*GAMBAR TERBARU TIADA LAGI*

  1. Betulkan dinding  DONE
  2. cat warna biru DONE
  3. tukar mangkuk tandas DONE
ALHAMDULILLAH DAH TERLAKSANA

-----------------------------------------------------------------------------------------------


RUANG SOLAT/RUANG PAKAIAN/RUANG SIMPANAN BARANG

  




SEBELUM



SELEPAS
  1. pasang penyangkut baju di dinding DONE
  2. rak untuk letak kotak penyimpanan DONE
  3. cat dinding DONE
  4. lantai mozek DONE
  5. simple deco frame ayat quran DONE
ALHAMDULILLAH DAH TERLAKSANA
-----------------------------------------------------------------------------------------------

PLAYROOM / BILIK ANAK

  

SEBELUM




SELEPAS

  1. cat dinding DONE
  2. organizing DONE
  3. simple deco DONE
  4. cat katil warna putih
  5. lantai mozek DONE
ALHAMDULILLAH DAH TERLAKSANA
-----------------------------------------------------------------------------------------------

SOHO [small office home office]


SEBELUM




SELEPAS

ALHAMDULILLAH DAH TERLAKSANA

-----------------------------------------------------------------------------------------------

BILIK UTAMA



  1. cat dinding DONE
  2. organizing DONE
  3. simple deco DONE
  4. lantai mozek DONE
ALHAMDULILLAH DAH TERLAKSANA

-----------------------------------------------------------------------------------------------


RUANG TAMU / RUANG SANTAI



SEBELUM 1



SEBELUM 2


SEBELUM 3





SELEPAS


  1. cat dinding DONE
  2. simple deco DONE
  3. kabinet tv tinggi DONE
  4. lantai mozek DONE
  5. tukar lampu cantik DONE
ALHAMDULILLAH DAH TERLAKSANA

-----------------------------------------------------------------------------------------------

RUANG MAKAN




  



SEBELUM


SELEPAS

  1. cat dinding   DONE
  2. simple deco DONE
  3. tukar lampu cantik DONE
  4. lantai mozek DONE
ALHAMDULILLAH DAH TERLAKSANA
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ya Allah kau permudahkan urusan dan impian kami ini..Aminnn










Copyright© suesukasusun.blogspot.com . design by : UMIESUE