RUANG IKLAN RM30/SEBULAN
SILA PM FACEBOOK SUE
[ FREE DESIGN ]

REALITI SETIAP HARI


REALITI SETIAP HARI

bersabarlah wahai umie saya..Amin..heee

MINTA MAAF

 


minta maaf sangat
su sekarang agak bizi memanjang
Allah murahkan rezeki buat kami
setiap hari memang su agak bizi
su kena siapkan design2 dengan segera
kalau tak nanti berderet

nak update blog
nak blogwalking
nak tengok group
nak tengok wall facebook sendiri
pun tak sempat

nak tengok wassap pun dah baring kat tilam nak tidur baru sempat nak balas semua
mimpi pun sekarang mimpi buat design
huhu..nak gak mimpi gi london ke..pi switzealand ke..huhu

baru-baru ada yang bertanya bagaimana pengiklanan di blog su
meh sini su jawab

Alhamdulillah
setiap hari pageview melebih 1.5k view
sebabnya..setiap ada order masuk..setiap ada payment masuk
su akak sertakan link blog su ni
so client su akan tengok & baca blog su
walaupun su tak banyak update

dan iklan yang ada dalam blog su tak pernah berkurang dari sebulan su letak
kebanyakkan nya melebihi sebulan
dan ada yang su sponsor
so jangan risau kepada yang bertanya

InsyaAllah..kalau Allah kata itu rezeki kamu..Maka rezeki kamulah itu
su tak boleh nak paksa orang klik iklan2 ni
su letak iklan2 ni beserta doa moga pengiklan2 ni murah rezeki
Allah buka rezeki mereka seluas-luasnya

su minta maaf atas ke khilafan su

8.45 pagi / 29 jan







MASA UNTUK MOP LANTAI

Su kalau mop lantai memang gini la
Semua nak di angkatnye
Kalau tak susah hati je..hihi
Tapi tulah pinggang pun lenguh jugak ni
Su mop lantai seminggu 3 kali je
Kadang ikut mood jugak..huhu..


ni su ada jumpa entri cara-cara mengemop dengan lebih efektif

Mengemop ni sebenarnya kena plan. Katakan nak mop rumah, make sure start dengan bilik tidur dahulu baru diakhiri dapur atau toilet. Sebab area dapur lebih berminyak dan tandas plak lebih kotor.
Pilih bilik tido yang paling jauh dahulu dari bilik air. Gunakan air panas yang dicampur cuma sedikit air sejuk dan sabun mop lantai. Jangan guna sabun terlalu banyak, nanti terlalu melekit dan berbuih, kecuali anda memang plan nak mop 2 kali. Kali Pertama dengan sabun, kali kedua dengan air panas. Mesti sapu dahulu kawasan yang ingin dimop. Kalao x sapu, baik xyah mop.
Mulakan dari ruang yang paling dalam, mop secara mengundur, maknananya anda xkan pijak semula tempat yang dimop. (Percayalah cakap aku, ramai je yang buat silap bila mop, kalo x, xdelah minah maid indon tu kena membebel dengan tuan dia). Mop dari dalam dibawa ke luar pintu keluar bilik. Jadi xdelah pijak balik tempat mop. So kena rancang laluan anda macam mana.
Mula-mula nak mop, selepas perah air sabun tu, pusingkan batang mop tu, biar rambut-rambut mop tu mengembang baru letakkan mop atas lantai. Dengan cara ni rambut nya jatuh secara rata dan mengembang di atas lantai . Barulah mula mengemop. Mengembangkan rambut mop ni adalah cara yang betul untuk mengemop. Sape yang keje kat F&B mesti tau method ni. Dari sini ler boleh nampak, kau ni pernah mop lantai atau tidak … hahahha … sungguhpun aku kantoi sekali masa ni. Ulang method ni setiap kali selepas anda memerah air mop, dan mula menghayun mop untuk kali yang baru.
Pastu barulah beralih ke bilik-bilik lain. Kalau boleh, tukarlah air sebanyak yang perlu. Tapi cuba guna air panas juga. Sebab effectnya memang lain berbanding guna air sejuk dari paip.
Last sekali baru mop area dapo. Untuk area dapo, wajiblah tukar air dahulu, semestinya guna air panas sebab kawasan dapur lebih berminyak. Cuba elak melalui kawasan yang anda dah siap mop. Bukalah kipas untuk membantu mengeringkan dengan cepat.
Apabila selesai, bersihkan mop beberapa kali, rendam mop dalam air panas, biarkan dalam sejam. Barulah dikeringkan semula. Pasti rerambut mop tu bersih untuk digunakan pada waktu lain.

KOLEKSI TEMPAHAN REKABENTUK GRAFIK

Berminat boleh pm di sini 



untuk melihat lebih banyak tempahan boleh lihat di 

KUCING DATANG BERTANDANG

CUCI PETI AIS

Kawan -kawan dah cuci peti ais ke bulan ni?
Huhu..su belum cuci lagi

Nampak dah kesan makan tumpah sikit
Nampak je kemas tu..hihi.
Ada sikit tumpah tu

Kerja banyak sampai tak sempat nak cuci peti ais
Petang ni kena gagahkan jugak cuci sikit peti ais ni

Jom kawan- kawan minggu ni kita cuci peti ais ok
Peti ais su kecik je..hihi

LATIH ANAK KEMAS MAINAN SENDIRI

Aqilah kalau nak ape- ape
Macam nak tengok cd kegemaran dia atau nak minum vitagen
Su akan jadi ia satu reward kalau dia ikut kemas mainan dia sendiri
Dari situ su akan latih dia kemas rumah

Aqilah pun tahu
Kalau tak kemas takkan bagi ape yang dia nak
Dan kadang- kadang umie jadi tarzan..hihi

Sejak dah besar ni bulan depan 3 tahun,
aqilah amat tak suka su membebel dan marah - marah
Dia akan cakap
"Umie..sudahhh sudah..jangah marah"
Tak pun " umie..umie..shhh shh.."

Huhu..automatik umi tak jadi panjang marah2..hihi
Bijak anak sekarang ni

Ni sikit sebanyak tips mengemas bersama si manja 


  • Berikan Kawasan JagaanKanak-kanak sangat suka memerhati kelakuan orang dewasa dan sesekali meniru aksi orang yang rapat dengan mereka seperti ibubapa dan adik-beradik. Si Manja akan teruja untuk melakukan kerja-kerja orang dewasa kerana pada peringkat umur ini mereka gemar berlagak dewasa. Berikan mereka “kawasan jagaan” supaya mereka rasa dipercayai dan dihormati.
    “Adik, tempat mainan ini kawasan adik. Mama jaga dapur ye. Jangan bagi sepah kawasan adik tau”.
    Mereka pasti komited dan bersemangat untuk menjaga kawasan mereka supaya lebih bersih daripada kawasan orang lain.



  • Berikan Penerangan dan Panduan yang Betul
    Sebelum memberikan arahan mahupun hukuman, pastikan Si Manja terlebih dahulu diajar bagaimana cara mengemas yang betul. Jika mahu mereka memasukkan sampah ke dalam tong sampah, pastikan mereka tahu di mana kedudukan tong sampah dan bagaimana kaedah memasukkan sampah ke dalam tong sampah dengan betul. Ulang beberapa kali, nescaya mereka boleh mahir dengan sendirinya. Jangan terkejut jika Si Manja yang baru berumur 2 tahun pun boleh melakukannya. “Practise make perfect!”



  • Buat Bersama-Sama
    Jika ibubapa terlalu kerap menyuruh anak-anak untuk mengemas, lama kelamaan mereka akan merajuk atau buat endah tidak endah. “Asyik-asyik abang je kemas”. Mengemas sangat meletihkan tetapi ia boleh menjadi aktiviti untuk mengeratkan ikatan kekeluargaan. Mood boleh berubah apabila Si Mama mengajak Si Manja untuk mengemas bersama-sama. “Jom kita kemas sama-sama. Siapa siap dulu dia dapat 5 bintang”.



  • Mengemas Sambil Bermain : Siapa kata ketika mengemas tidak boleh bermain. Sambil mengemas boleh menyanyi lagu Barney , “Clean up, clean up, everybody, everywhere. Clean up, clean up, everybody do your share”. Sambil mengutip mainan boleh juga mengajar mengira 1, 2, 3. Sambil mengutip mainan boleh juga menguji warna dan bentuk pada Si Manja. Mengemas bukan lagi memenatkan tapi boleh menghiburkan.






  • Ganjaran dan Motivasi ; Jangan kedekut atau bertangguh untuk mengucaplah terima kasih atas kerjasama mereka. Pujilah Si Manja anda apabila mereka berjaya melakukan tugas-tugas mereka dengan baik. Sekali-sekala suntiklah motivasi kepada anak-anak dengan memberikan ganjaran yang bukan berbentuk wang seperti buku, permainan lego, makanan kesukaan atau mungkin tayangan cerita Upin Ipin kegemaran Si Manja.Mengajak Si Manja untuk turut serta dalam kerja-kerja mengemas rumah membawa banyak manafaat. Selain daripada memberi pendedahan awal tentang tugas-tugas berkaitan kebersihan di kediaman, ia menjadikan mereka berdisiplin dan memupuk rasa bertanggungjawab. Asuhan seawal usia empat hingga enam tahun boleh dimulakan di rumah.Melentur buluh biarlah dari rebungnya !

IKLAN 

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...









>
Designed by UMIESUEstudio 2014