24 April 2014

6 Petua menggalakkan anak-anak membantu kerja di rumah

Berikut ialah enam petua bagaimana menggalakkan anak-anak
untuk membantu dan menjalankan tugas-tugas di rumah.

Rujukan : http://ibubapacemerlang2012.blogspot.com/2014/04/petua-bagi-menggalakkan-anak-membuat.html?m=1

1. Permintaan yang khusus

Jika anak-anak sukar untuk bekerjasama, kita boleh cuba
memberikan mereka tugas yang lebih konkrit atau mempunyai
tempoh masa yang terhad.
Daripada : "Kemaskan ruang tamu."
Cubalah: "Setiap orang perlu ambil dan simpan 10 mainan yang
berselerak di ruang tamu.”
Daripada : "Kemas kain baju yang berselerak di bilik kamu."
Cubalah: " Mama nampak macam ada 5 helai baju yang perlu
kamu gantung di dalam almari.”
Daripada : “Kutip kain baju yang perlu dicuci.”
Cubalah: “Mama perlukan bantuan kamu selama 15 minit untuk
mengutip semua pakaian yang perlu dicuci daripada semua bilik.
Sekarang pukul 7, dan pada pukul 7.15, kamu boleh bermain di
luar. "

2. Ambil masa untuk melatih

Anak-anak masih kurang kemahiran. Mereka tidak dilahirkan
dan secara automatik pandai menyapu lantai dan mencuci
pinggan. Wajar kita menunjuk ajar mereka melakukan sesuatu
dengan cara yang menyeronokkan.
" Okay Ella, masa untuk belajar menyapu. Dah sedia? Jom kita
cuba. Pertama, kita tarik kerusi-kerusi ni keluar dari bawah
meja supaya kita boleh sapu di bawah meja dengan mudah.
Kemudian kita ambil penyapu dan sapu seperti ini. Kita sapu
hingga ke sudut itu. Nah, Ella cuba sapu…”

3. Menggalakkan bukan membebel

Ini mungkin petua yang paling penting. Apabila anak belajar
buat pertama kalinya bagaimana memecahkan telur dan separuh
daripadanya jatuh ke lantai, elakkan daripada marah sebaliknya
cuba memahami bahawa kesilapan adalah sebahagian daripada
proses pembelajaran.
Elakkan daripada mengkritik secara negatif sebaliknya berikan
galakan supaya mereka tidak takut untuk mencuba lagi dan lagi
sehingga mereka menjadi mahir.
“Kesilapan ketika belajar memasak memang tidak boleh
dielakkan, tetapi melalui kesilapan itu kita belajar bagaimana
untuk melakukan sesuatu perkara dengan betul sehingga kita
menjadi mahir.”
Elakkan daripada merungut tentang telur pecah yang
mengotorkan lantai, sebaliknya ajar mereka untuk
membersihkannya.
“Ella tolong ambik span itu dan mari kita bersihkan lantai ini
sama-sama "
Berikan mereka peluang untuk mencuba lagi
“Boleh mama bagi cadangan? Ella boleh letakkan talam besar ini
di bawah mangkuk.. Kalau telur pecah sebelum sempat Ella
masukkan ke dalam mangkuk, ia akan jatuh ke dalam talam
tersebut.

4. Menyanyi atau berlagu

Ini lebih sesuai untuk anak-anak yang masih kecil. Jika kita ada
CD lagu kanak-kanak tentang aktiviti mengemas, mungkin kita
boleh pasangkan supaya anak-anak akan lebih ceria dan seronok.
Jika tidak ada, mungkin kita sendiri boleh mencipta lagu dan
senikatanya dan nyanyikan bersama anak-anak sambil melakukan
kerja. Ia akan menceriakan keadaan dan kerja-kerja rumah
akan menjadi lebih seperti permainan yang menyeronokkan.
Menyanyi sambil melakukan kerja juga adalah cara yang baik
untuk menggalakkan perkembangan bahasa dan menarik
perhatian. Bukan itu sahaja, muzik meningkatkan mood ceria ,
mengurangkan ketegangan otot dan meningkatkan perasaan
bersantai.

5. Tunjukkan Penghargaan

Bagaimana perasaan kita jika usaha keras kita dihargai? Kita
akan berasa puas hati, gembira dan seronok. Anak-anak kita
juga akan merasai perkara yang sama.
“Mama benar-benar menghargai kerja yang Ella lakukan.
Apabila semua orang melakukan tugas dan tanggung jawab
masing-masing, tentu rumah kita berada dalam keadaan yang
kemas dan selesa. Terimakasih Ella. "
Penghargaan bukan sahaja membina harga diri anak-anak kita,
bahkan ia juga boleh menjadi model bagaimana untuk
mengucapkan terima kasih, rasa bersyukur dan menghargai
orang lain.

6 Jangan menjadi lembut hati dengan aduan/alasan dan
pujukan.

Anak-anak sering akan mengeluh apabila diminta untuk
melakukan kerja mereka. Mereka akan memberi macam-macam
alasan untuk mengelak seperti letih, tidak sihat, banyak kerja
sekolah dan sebagainya. Alasan yang diberikan perlu kita teliti
samada ia benar atau sekadar alasan untuk melepaskan diri.
Kita perlu ada garis panduan untuk kekal fokus kepada
matlamat iaitu mengajar anak-anak kemahiran hidup dan
menjadi seorang yang bertanggung jawab.
Apabila anak berkata:
“Mengapa asyik Ella aje yang kena buat kerja? Adik relax
aje..tak payah buat apa-apa”
Kita boleh menjawab :
" Dalam keluarga ini, kita saling membantu antara satu sama
lain”
" Papa dan mama cuba sebaik mungkin untuk memberi setiap
orang dalam keluarga ini apa yang mereka perlukan.”
" Kadang-kadang Ella kena buat kerja lebih , kadang-kadang
adik. "
" Kerja-kerja yang ditugaskan kepada setiap orang adalah
mengikut tahap umur dan keupayaan masing-masing. Kerja yang
mama suruh Ella buat ialah kerja yang Ella mampu buat
sedangkan adik tidak mampu kerana dia masih kecil.”

Mengajar anak-anak membuat kerja rumah boleh membantu
mereka untuk menilai diri mereka sendiri dan keupayaan mereka
untuk menyumbang kepada sesuatu yang lebih besar kepada diri
mereka sendiri, keluarga dan masyarakat. Semuanya hendaklah
bermula seawal yang mungkin, di peringkat mereka masih kecil.



Moga anak umie menjadi wanita solehah dan diredai Allah..

23 April 2014

RUANG MENDOBI

Assalamualakum semua

Ruang dobi su kecik je
Berdekat dengan tandas dan dapur
Memang agak sempit ruang ni..
muat muat je su nak berdiri depan mesin basuh ni

Alhamdulillah hasben belikan mesin basuh auto
Kalau semi auto memang berlecak lah area ni

Sebelum bersalin elok elok pulak mesin basuh semi auto tu rosak
Habis je berpantang di rumah mak..hasben surpriseeeeee hadiahkan mesin basuh auto..hehhe..

Dah bagi usul kat hasben nak buat area laundry kat bilik ke 3 a.k.a bilik pakaian kami..
Moga moga tercapai lah
Ruang lebih besar dan selesa
Cuma kena small reno sikit lah.

Nanti dah siap sue share okay
Kita sama sama ambil manfaat susun atur ni okay

Ruang yang agak sempit 
berdwpan dengan sinki
bekas sabun daia sue letak dalam bekas ni
su beli kat daiso Rm5 je..muat muat untuk sabun 2.5kg 
Boleh bukak bahagian atas

Bekas untuk pelembut pakaian ni pun beli kat daiso jugak rm5


Ni cari idea sikit untuk ruang dobi akan datang
berangan dulu okay..hehe

Suka tengok warna warna segar ni
macam suka idea wall deco tu
cantikkannnnn

Tema merahh..smart kan..
su nanti tema purple

Idea yang best jugak ni 

22 April 2014

SELAMAT MALAM

#TextCutie

WALL DECO : KHAT KUFI ON KANVAS

UPDATE :

KEPADA SESIAPA YANG NAK ORDER KHAT KUFI NI SU TAK DAPAT NAK BUAT SETAKAT INI.

MELAINKAN ANDA DAPAT MENERIMA HARGA YANG SUE BERIKAN..HARGA RM 50 INI TIDAK DAPAT SU JUAL LAGI MEMANDANGKAN KOS DAN MODAL NYA AGAK TINGGI..
KOS PENGHANTARAN SAHAJA SUDAH MELEBIHI  RM22 untuk saiz lebih kurang tv 42 inci..
KOS LUKISAN KANVAS PULAK LINGKUNGAN RM30..
MEMANG SUDAH MELEBIHI MODAL DAN SUE TIDAK MENDAPAT APA APA KEUNTUNGAN...KEPADA SESIAPA YANG SUE SUDAH JUAL DENGAN HARGA RM50 SUE DAN SUAMI NIATKAN SEDEKAH IKHLAS DARIPADA KAMI SUAMI ISTERI ikhlas melukis khat kufi handmade ..

JIKA ADA YANG MASIH INGIN MENEMPAH BOLEH EMAIL SU TAPI HARGA DIBERITAHU KEMUDIAN..

SU MINTA MAAF...SEBAB SU TAK TAHU HARGA KOS PENGHANTARAN SEBEGITU MAHAL..

HARGA YANG TERTERA ADALAH HARGA LAMA.
HARGA BARU AKAN DIBERITAHU KEMUDIAN .

JIKA BERMINAT PICK UP DI LOKASI INI
1.TESCO SETIA ALAM,SHAH ALAM
2.GIANT SETIA ALAM
3.SETIA CITY MALL
4.PEKAN KAPAR, KLANG
5.PEKAN MERU

EMAIL : sue_546@yahoo.com

PLAYROOM TERKINI

Playroom mumtaz ni dah berapa kali diubah pun tak tau la..
Selagi tak sedap mata memandang itulah hobi sue
Alih selagi boleh alih..hehehe

Mumtaz aqilah pun tak kisah..hehehe

Memandangkan playroom masih belum pasang kipas siling
Sebab tak buat wiring lagi
Anak umie tak berapa sangat nak main dalam bilik dah
Semua dan segala mainan akan dibawa keluar ke tuang tamu
Takpelah sayang
Umie rela je mengemas sambil membebel
Hahahha

Nasiblah aqilah ni nak jugak dengar arahan umie
Nak jugak dia tolong kemas mainan lepas main
Tapi dengan cara dia la kan..hehhe

Umie nak jugak latih anak umie jadi seorang yang pengemas

Ni almari baju aqilah
Comel comel je
aqilah tak banyak sangat bajunye
rasanye umie pun dah lama xbelikan aqilah baju
sebab Alhamdulillah..rezeki anak umie berpanjangan..setiap bulan ada je yang bagi aqilah baju seluar
semalam baru dapat seluar sukan daripada jiran sebelah rumah..Alhamdulillah..Kakak tu cakap semalam dia pi shopping baju anak anak dia.teringat aqilah tu yang dia belikan sekali..Aqilah memang peramah dengan jiran jiran kat sini

Ni jelah susun atur barang peribadi anak umie ni
kalau boleh su nak sorokkan semua
tak bagi nampak
tapi ape kan dayaa ni je rak penyimpanan yang ada..
takpe..asal kemas dan tak bersepah pun dah ok kan

Ni rak bertingkat
su baringkan..sebab kalau buat menegak aqilah tak mau simpan buku dia semula
tu yang buat cara macam ni
umie kena kreatif nak bagi anak minat..hehe..
lagipun kalau baring cam ni aqilah boleh nampak buku buku dia..
risiko buku jatuh masa nak ambil buku kuranglah sikit
sebab kalau buku di tingkat 3 mesti payah sikit aqilah nak ambil..

Ni barang permainan dia
Kadang anak jiran datang bermain bersama
Rak putih tu mak su yang bagi..


Pintu masuk playroom

Teringin nak beli katil cantik untuk aqilah tapi belum ada rezki..
nanti ye sayang..


21 April 2014

SUSUN BARANG HOMESCHOOLING

Assalamualaikum semua

Semalam ada kemas sikit bilik anak comel sue tu
Dah nampak bersepah dan main sumbat sumbat je sebelum ni
Heheh..

Sakit mata melihatnya..adeyy!!
Semalam curi jugak masa dan kemas sikit dalam kotak tu

Su takde container yang kecik kecik
Makanya susun dalam plastik zip pun dah ok kan
Nampak pun nampak sebab transparent

Kadang tu lepas je ajar anak
Semua sumbat dalam ni
Tak sempat nak kemas
Bila dah susun camni senang sikit nak cari dan simpan kan

Kalau dalam container yang transparent mesti lagi smart kan
Tapi xde buget lagi nak beli..hehhe
Takpelah..camni pun dah ok kan


Bercampur campur..pening mak!

Macam macam ado!

Susun senang nak ambil dan cari

Abc...123..
Magnet ada..form pun ada

Melabel

Asing siap siap
senang nanti nak cari


Letak dalam storage box kaison ni
besar ni..harga rm18.90 sahaja

tu je..hehehe..
selamat bersusun atur semua

19 April 2014

SUSUN UBAT

Assalamualaikum

Su beli bekas ni kat daiso
Rm5 sahaja..besar
Sebenarnya ni bekas untuk letak cd
Tapi su buat letak ubat ubat je

Berkenan sebab warna biru dan lutsinar
Lepas su asingkan ikut mana yang patut

Sebelum ni semua ubat su letak dalam peti ais
Rupanya cara tu salah..
Hanya ubat tertentu je yang boleh letak dalam peti ais


Simpan ubat di tempat yang tidak dapat dilihat ataupun dicapai oleh kanak-kanak.

Simpan ubat kecemasan di tempat yang senang dicari.

Simpan ubat di dalam kabinet atau laci berkunci.

Simpan ubat dalam bekas asal dan pastikan label pada bekas adalah jelas. 

Kestabilan ubat-ubatan tertentu akan terjejas sekiranya ia disimpan dalam bekas selain daripada yang telah dikhaskan untuk produk tersebut. 

Label pula mengandungi informasi penting mengenai cara pengambilan ubat yang betul.

Simpan ubat jauh daripada cahaya dan suhu tinggi.

Simpan ubat di tempat yang dingin dan kering.

 Jangan simpan ubat kapsul atau tablet di dalam bilik mandi, berdekatan dengan sinki dapur, ataupun di tempat yang lembap. 

Simpan ubat anda di tempat yang sesuai seperti bilik tetamu atau bilik tidur. 

Ini adalah kerana kepanasan dan kelembapan boleh menyebabkan ubat rosak. 

Kapas di dalam bekas ubat harus dibuangkan selepas bekas dibuka untuk mengelakkan kelembapan berkumpul di dalam bekas ubat.

Simpan ubat anda di tempat berdekatan dengan meja supaya anda boleh membuka bekas ubat di atas permukaan rata. 

Sekiranya ubat tertumpah, ia akan terjatuh di atas meja dan bukan di atas lantai atau ke dalam longkang.

 (Pastikan anda tidak membiarkan bekas ubat terletak di atas meja selepas mengambil ubat).

Keadaan cahaya yang cukup terang berdekatan dengan tempat penyimpanan ubat dapat memastikan ubat yang betul diambil. 

Jangan sesekali mengambil ubat dalam keadaan gelap.

Jangan campurkan beberapa jenis ubat yang berlainan dalam satu bekas yang sama.

 Anda akan menghadapi masalah untuk mengecam ubat anda semasa kecemasan.

 Akibatnya, anda mungkin akan terambil ubat yang salah. 

Malah, keberkesanan ubat-ubatan yang disimpan bersama mungkin akan berkurang disebabkan oleh interaksi.

Ubat makan harus disimpan berasingan dengan ubat sapu (seperti krim, ointment atau losyen).

Ubat untuk diri sendiri harus disimpan berasingan daripada ubat untuk suami/isteri dan ahli keluarga lain. Contoh: disimpan berasingan di kabinet lain ataupun sekurang-kurangnya berasingan walaupun dalam kabinet yang sama. Ini dapat mengurangkan kemungkinan anda mengambil ubat yang salah.

Elakkan ubat cecair daripada beku dalam peti sejuk. 

Ubat yang disimpan dalam peti sejuk harus diasingkan daripada makanan dan minuman. 

Anda boleh simpan ubat anda dalam satu bekas plastik yang berasingan di dalam peti sejuk.

Jangan simpan ubat di dalam peti sejuk kecuali diarahkan oleh doktor atau ahli farmasi

17 April 2014

DIDIK ANAK JADI PENGEMAS

Apabila anak-anak kecil kita menyepah barang-barang, apa yang
kita nampak ialah ruang yang semak dan berselerak lalu menjadi
kerja kita untuk mengemas semula sedangkan kita keletihan atau
tersangat sibuk. Itu yang selalunya membuat kita geram dan
marah.
Bagaimana kalau hari ini, jangan fokus pada ruang yang semak
dan berselerak itu sebaliknya pandang ke wajah anak yang ceria
bermain dan fokus kepada apa yang mereka belajar daripada
situasi tersebut. Fikirkan juga tentang peluang kita untuk
mendisiplin dan mendidik mereka menjadi seorang yang pengemas
serta peluang mereka untuk mendapatkan kemahiran hidup yang
bakal digunakan ketika mereka dewasa. Semuanya bergantung
kepada reaksi kita terhadap situasi itu.
Apa yang kita dan anak dapat jika reaksi kita:-
1) geram dan marah
2) tenang dan mendidik

Fb: ibu bapa cemerlang

SUSUN JADUAL SUPERMOM


Ruang tamu rumah kecil sue...
pagi pagi kemas rumah
bila cik comel sue bangun
terus jadi taska..hehehE

Ni je lah meja makan kami ,hadiah perkahwinan dari mak abah.
tempat kami makan bersama sama
tapi bila ada tetamu yang ramai kita berkelah saje di lantai..
Bersantaian gitu..hehhe


Jadual sue bila kat rumah

bangun tido
solat berjemaah
kemas rumah
cuci sidai baju
masak
mandikan anak
bagi makan anak ( sarapan )
main dengan anak
lunch bersama sama suami dan anak
Homeschooling
angkat kain
lipat kain
tidurkan anak
kemas rumah balik
riadah dengan anak di taman/laman
mandikan anak
dinner bersama
Meeting/solat/tazkirah keluarga
Tidur
umie kemas dapur,kemas mainan anak dulu!hehhe

Alhamdulillah..moga Allah memberkati kita semua..
moga murah rezeki kita semua

doakan kami sekeluarga bahagia ye.

15 April 2014

WALL DECO : HIASAN DINDING

9Assalamualaikum semua
Baru baru ni su ada buat khat kufi untuk kawan
Buat masa ni tak serius lagi nak jual
Sebab su mmg kureng arif berniaga ni
Rm10-rm5 pun pakai mesin kira kira lagi..kih kih..gurau je

Kena banyak buat latihan lagi
Memang tak ambil untung banyak pun
Modal pun agak banyak jugak nak guna

Takpelah..
Cuma mengharapkan doa2 dari korang
Moga murah rezeki kami sekeluarga Aminn

Su sangat minat buat kerja kerja design
Su memang suka kerja yang mengadap komputer atau laptop ni
Su nak belajar lagi

Su memang tak pernah belajar design dengan sape sape
Just belajar kat internet
Photoshop pun belajar sendiri
Try and error

Su nak sangat belajar buat kartun
Nak belajar buat design full blog

Buat masa sekarang su memang takde laptop
Bila dapat balik rumah keluarga
Laptop yang su kejarkan..heheh
Sebab nak siapkan tempahan design..
Yang selalunye customer order sebelum su balik rumah mak
Terima kasih tak terhingga sebab ada yang sudi tunggu untuk su siapkan design header,blog,watermark

Alhamdulillah..rezeki yang Allah bagi setiap kali ambil tempahan agak lumayan
Syukur tak terhingga sangat

Su nak mintak maaf kalau ada sesiapa kalau ada terkurang yang mana mase su buatkan design

Otak masih mencari lagi bisnes ape yg sesuai untuk kami sekeluarga ni
Su minat buat design and printing..
Moga Allah kabulkan..

Hehe..tajuk lain..cerita nya lain..ampun..hehhe